Nieuwsbrief

Kleurrijke Wereld voor ons allemaal

 

Mooie Wereld- Kerst 2014 - Kleurrijke Wereld Sieraden

Beauty

Beauty is that Harmony
between Joy and Sorrow
which begins in our Holy of Holies
and ends beyond the Scope of our Imagination  

—   Khalil Gibran – Libanees dichter/schrijver 

Prachtige woorden van een schrijver van wie je regelmatig wat teksten of boeken er zo maar weer eens bij wilt pakken. Misschien juist wel nu. Met kerst, of omdat de wereld lijkt te schreeuwen om hulp.

Wanhoop, angst, verdriet. Geweld, oorlog en vervolging. Armoede en onuitroeibare ziektes. Bezuinigingen. Verharding. Ver-weg-van-hier of gewoon dichtbij in onze eigen Kikkerlandjes België en Nederland. We worden overspoeld met donderregens aan slecht-nieuws-berichten. Zet de televisie aan en je ziet ellende. Soms lijkt het alsof we van duizenden jaren geschiedenis niets hebben geleerd. Soms moet het lijken dat wij met zijn allen, hier of daar, soms wat apatisch zijn, niet geraakt kunnen of willen worden, we voelen niet meer…

Schoolkinderen Midden Oosten - collage - 5 - kw sieraden

Een Mensenhart kan oprecht Huilen. Het mijne wel… – en het jouwe zeker weten ook. Bij het zien van alle onverdraagzaamheid, haat en corruptie. Bij het niet willen luisteren naar of er willen zijn voor elkaar. De wereld lijkt steeds meer Zwart-Wit. Maar dat is ie niet. Wat is de Wereld Kleurrijk.. (!..). Echt, als we het maar willen zien.

Lastig soms nog om te voelen, te luisteren bij al wat is. Onze hersenen hebben het niet makkelijk. In onze maatschappij zijn we getraind op sneller, beter, mooier en slimmer. Op méér en productiviteit. Of we willen of niet, we draaien erin mee. Snel moeten schakelen en gevolg is dat we alsmaar te snel labels plakken zonder nog veel of écht te voelen. Goed/fout, mooi/lelijk, mening/ oordeel/ veroordeling, ja/nee, zwart/wit….hup naar het volgende bericht op televisie, mail, of social media. Op naar de volgende handeling of afspraak, in ons dagelijkse leven en werk. Uberhaupt geen tijd om de uit-knop van televisie of onze gedachten-stroom nog te vinden. Al stuiterend belanden we op ons yoga-matje of in die strandstoel tijdens de vakantie ieder jaar. Een kunst soms om dan te voelen – écht te kijken – gewoon stil te zijn.

De ellende van nu – wellicht moeten we er iets mee. En ja, steeds meer mensen voelen dat en gaan er naar handelen. Er is al lange tijd iets gaande. Zowel zichtbaar als onzichtbaar. We gaan steeds meer naar een wereld van Verbondenheid – met alles en iedereen. En dat zit diep van binnen. Zichtbaar zien we bewustzijn voor een schonere planeet, Bio en Eco, Fairtrade, Duurzaam, en geen kinderarbeid.
Wij consumenten worden bewuster en willen een betere wereld. Dan maar op een veel rustiger tempo – Beter ook voor ons Hart. Dat die kip of koe iets langer mag leven, zonder teveel pepmiddelen en chemische toevoegingen om razendsnel in de supermarkt te eindigen. Of die krop sla zonder pesticiden, beter voor de gezondheid en zonder verarming van de aarde waarin die krop groeit. Alert zijn op alle etiketten van levensmiddelen. Wellicht net even wat meer moeten betalen dan. Maar met zorg en aandacht gemaakt – kwalitatieve en ambachtelijke producten. Met respect voor mens en natuur.

De deur naar ons Hart - kw sieradenVoelen en leven met Aandacht:
Warmte en Liefde vinden we in ons Hart.

De deur van ons Hart opent mogelijkheden. Verschillen tussen mensen zien we niet als verschillen, maar als een prachtig aanvullend en groot geheel. Alles samen één – van elkaar leren – alles samen voor en met elkaar.

Een prachtig en kleurrijk cultureel erfgoed dat we samen in duizenden jaren hebben gecreëerd en wat ons tot Mooie Wereld maakt.

Laten we samen een vurig vertrouwen hebben. Dat ook regeringsleiders en machthebbers altijd vanuit hun Hart mogen handelen. Geen eigen belang of verborgen agenda’s, maar ruimte voor open en eerlijke gesprekken.
Een liefdevol Hart voor onze medemens, moeder Aarde en al het levende centraal; dat is waar het om draait.

Een Mensenhart kan oprecht dansen van Blijdschap. Het mijne wel… – en het jouwe zeker weten ook.
Dansen van blijdschap of noem het ook dankbaarheid, om de vrijheid van keuzes die wij hebben. Zoveel mensen elders die dat niet hebben. Dankbaar voor wie we mogen zijn, een dak boven ons hoofd, te eten, een veilig land en mensen om ons heen. Blij dat we gezond zijn, en als dat niet zo is, toch vaak een behandeling of medicatie kunnen krijgen. Dankbaar voor onze veerkracht, doorzettingsvermogen en steun van naasten, ook als het soms uitzichtloos is. Dankbaar dat blijdschap en schoonheid ons soms zomaar toe komen waaien. Natuurlijk, ook hier hebben we allerlei problemen; de een heeft het (heel) wat beter dan de ander, maar toch.

Ik voel me regelmatig dankbaar en vooral heel bevoorrecht. Voor de passie die ik in mijn leven vond en die ik vorm mag geven. De liefde voor mijn kralen en sieraden, het mooie van de wereld zo vaak te mogen zien. In stilte te mogen werken en schoonheid te zien. Me terug kunnen trekken in een prachtige Kleurrijke Wereld – te midden van alle hectiek om ons heen.
Samen met mijn klanten een stukje herkenning, erkenning, schoonheid en dankbaarheid ervaren.

Mensen Midden Oosten - 5 - kw sieraden - klDe energie en schitterende kleuren van een edelsteen, afkomstig van Moeder Aarde. De oude etnische kralen en materialen die door mijn vingers glijden, waar altijd een stukje historie achter schuilt. Kleur, vorm en materiaal tot een sieraad maken en doorheen de vorm meer zien en voelen dan enkel wat we zien. Honderden of duizenden jaren oud zo’n kraal of amulet. Door vele mensenhanden heen gegaan en gedragen. Kleine wondertjes, kleine juweeltjes, stuk voor stuk; afkomstig uit een rijkheid van (oude) culturen.
En nog mooier: voelen en weten dat elke kraal met veel liefde en aandacht door een Mensenhart is gemaakt.

In dit bericht koos ik speciaal voor privé-foto’s van reizen in het Midden-Oosten. Soms denk ik wel eens:”Hoe zou het mijn Irakees handelaar zijn vergaan?” – bij wie ik ooit materialen kocht. Ik kon hem al een tijd niet meer bereiken per mail. De gesprekken, de gastvrijheid en de kopjes zoete thee met mint in mijn gedachten.

Juist het huidige Syrië en Irak… – daar waar nu van alles aan de hand is
– daar waar ooit de eerste nederzettingen en eerste begin van Samen-Leven in een maatschappij begon, daar in het oude Mesopotamië – tussen de 2 rivieren – de Tigris en de Eufraat.

Hieronder foto’s van een greep uit materialen uit of gerelateerd aan het Midden-Oosten. Korte uitleg eronder en als je wilt enkele linkjes voor meer info.

Ik wens jou een Fijne Kerst en een Kleurrijk Nieuw jaar! Dat je regelmatig een Mooie Wereld mag ervaren, voor jou en je naasten.
Laten we deuren open houden, kaarsjes branden en een helpende hand toesteken aan al diegenen die het minder hebben. Hier en ver van hier. Een Mooie Wereld voor iedereen.
Warme groet, Ursula

Materialen Midden Oosten - 3 - kw sieraden1. Glaskralen Hebron (huidige Palestijnse stad/Westelijke Jordaanoever) – ca. 1700-1850 /2. Glaskruikjes regio Afghanistan (Bamiyan) afkomstig uit of volgens oud Romeinse ambacht – ca. 200 j.v.Chr. / 3. Hangers Brons/Faience uit het oude Mesopotamië/Egypte – ca. 4.000-2.000 j.v.Chr.
Materialen Midden Oosten - 1 - kw sieraden4. Zilveren oorbellen Ottomaanse Rijk – ca. 300-400 jaar oud / 5. Cornaline d’Aleppo glaskralen. Oorspronkelijk Venetiaanse kralen, bedoeld voor de handel met de handelsstad Aleppo – Syrië. Ooit een prachtige stad met rijke historie – nu verworden tot Ruïne. Hier zeer bijzondere exemplaren: zg. Baby-Cornaline d’Aleppo (extra klein) – ca. 1850 /6. Islamitische vogel in brons, gebruikt als dop voor een parfum- of inktflesje – ca. 400 jaar oud

Meer lezen:
Hebron glaskralen
Cornaline d’Aleppo
– het Oude Mesopotamie
– de Neolithische Revolutie
– bericht over Oude Materialen

———————————————————————————–

Faith

Is not Faith the Sense of the Heart
as truly as Sight is the Sense of the Eye?

— Khalil Gibran – Libanees Dichter/Schrijver

—————————————————————————————————-

– © alle rechten voorbehouden –  copyright tekst en fotowerk (privé-werk). Niets van deze pagina of website mag worden overgenomen of gekopieerd –

 

Comments are closed.