Nieuwsbrief

Gegraveerde Jade

Gegraveerde Jade

Gegraveerde Jade

Gegraveerde Jade
Het graveren van Jade is een oud vakmanschap dat teruggaat tot een paar eeuwen voor de jaartelling in het tegenwoordige China. Het kerven of graveren zoals wij dat kennen, kon toen nog niet worden toegepast vanwege gebrek aan scherpe werktuigen.

Het is waarschijnlijk dat de oudste teruggevonden Jade graveringen werden gedaan door de jade te behandelen met carborundum zand (een schuurmengsel van koolstof en silicium in een soort poedervorm) en gebruik van een zacht gereedschap. Andere onderzoekers menen dat, voordat de mens kon ‘graveren’, de stenen eerst ‘bleekte’ met een bijtend zuur uit plantensappen, een methode zoals ook de bevolking in de Indusvallei dit bleek te doen met het ‘etsen’ van diverse edelstenen (zie informatie ‘geëtste’ kornalijn). Onduidelijk is of de eerste ‘gegraveerde’ jade stenen, behandeld met een methode gelijkend op die uit de Indusvallei, gemaakt zijn in de Indusvallei en vervolgens via de handel richting China gingen, of dat de Chinezen simpelweg een zelfde methode hadden uitgevonden en zelf als eerste de jade stenen bewerkten.

Wel is duidelijk dat tijdens het Neolithische tijdperk de Chinezen al gereedschappen en wapens (speerpunten e.d.) van jade maakten vanwege de hardheid. Ook zijn er uit die tijd diverse simpele kunst objecten gevonden, zoals amuletten. Vanaf ongeveer 1.800 jaar voor Christus werd een begin gemaakt met kleine plakken jade waarop decoratieve ontwerpen en dieren werden afgebeeld. De uitvinding van ijzeren gereedschappen rondom 500 jaar voor Christus maakte het mogelijk dat meer ingewikkelde en meer luxe jade objecten konden worden gemaakt, zoals gespen voor riemen, ornamenten, schedes voor zwaarden, holle vaten en mokken. Belangrijk was dat men nu ook in ronde vormen kon gaan werken.

Jade is sinds deze tijd voor Chinezen en Japanners de ultieme edelsteen en was voor hen vergelijkbaar met goud. Er zijn diverse uitdrukkingen in het Chinees die jade aanduiden met ‘yu’ (goud). Zowel de Chinezen als de Japanners associeerden jade met de vijf voornaamste waarden in het leven: vrijgevigheid, zedigheid, moed, rechtvaardigheid en wijsheid. Men geloofde dat Jade het lichaam vrijwaarde van de dood; derhalve zijn er graftombes gevonden compleet gehouwen uit Jade.

Nog steeds is Jade een belangrijk product van China. De moderne technieken om beelden, ornamenten en gegraveerde juwelen te maken zijn enorm verbeterd. Voor gegraveerde kralen en juwelen gebruikt men tegenwoordig veelal machinale werktuigen, maar het is en blijft nog steeds een precies werkje. Een roterende slijptol van diamant wordt gebruikt om op de harde steensoort te kunnen werken. Eerst worden de grovere lijnen en patronen aangebracht, waarna er met steeds fijnere boortjes in het zelfde patroon dieper wordt gegraveerd. Het vraagt de kunstenaar om rust en precisie, want te harde druk of haast kan ervoor zorgen dat de steen breekt.

Klik hier voor meer informatie over de werking van Jade

Klik hier voor sieraden met Gegraveerde Jade uit de Collectie Puur Kleur