Nieuwsbrief

Zilver (edel)

Zilver (edelmetaal)
Zilver is een zeer zacht wit/zilverkleurig materiaal. Het behoort net als goud tot de edelmetalen en roest niet en vergaat niet. Het is gemakkelijk te bewerken omdat het een zacht metaal is. In ruwe vorm komt zilver alleen voor als brokjes of stukjes boomvormige aggregaten (samengroeiing van kristallen). In zuivere samenstelling zal het echter zelden gevonden worden; er is altijd een verbinding met bijvoorbeeld koper of lood. Door middel van omsmeltingsprocessen kan het zilver van de andere metalen worden gescheiden.

Voor sieraden is zilver echter altijd weer opnieuw gelegeerd met bijvoorbeeld koper of tin. Dit om het zilver toch weer wat steviger te maken en beschadigingen tegen te gaan. In Nederland kennen we 3 gradaties van zilver, vanaf 80% zilver, 83,5% zilver, tot aan 92,5% zilver, waarvan de laatste dan Sterling Silver 925 heet. Het zilver afkomstig uit andere landen en (oude) culturen, zoals Tibetaans, Nepalees, Afghaans, Marokaans, Jemenitisch zilver, kent vaak een een lager gehalte zilver, Thais zilver daarentegen is vaak weer van een hoog gehalte (98-99%), waarvan de Hill Tribe silver de bekendste is. Wanneer zilver een hoger percentage zilver heeft dan 92,5% (tot 99%) is het weliswaar kwetsbaarder (en het wordt wat geler), maar wel bewerkbaar voor prachtig fijne sieraden en onderdelen. Het wordt dan ook ‘Fijn Zilver’ genoemd. Voor oud en antiek zilver geldt dat de percentages zilver nooit met zekerheid te zeggen zijn.

Zilver kent al een geschiedenis van ver voor de jaartellingen. Tijdens de middeleeuwen werd zilver vooral gewonnen in het huidige Duitsland (Saksen) en Oostenrijk. Tegenwoordige vindplaatsen zijn vooral de Verenigde Staten en Mexico.

Zilver heeft net als Bergkristal de eigenschap dat het de werking van edelstenen versterkt, met name die van Turkoois en Koraal.

Op het lichaam heeft Zilver een aantal gunstige eigenschappen. Het werkt verkoelend en zal hitte en pijn uit het lichaam willen verdrijven, het stimuleert het centrale zenuwstelsel, helpt de inwendige organen in balans te functioneren en versterkt de vruchtbaarheid voor vrouwen. Wanneer de inwendige organen door zilver in balans worden gebracht, zullen veel soorten hoofdpijnen, in het bijzonder die aan de linkerkant van het hoofd, worden opgelost. Zilver stimuleert de bloeddoorstroming, is goed voor de huid en heeft een positieve invloed op de ogen en evenwichtsgevoel. Het zal duizeligheid en misselijkheid verminderen.

Het vrijkomen van emoties en het zich uitspreken naar anderen zijn typische effecten die Zilver kan hebben op de mens. Het stuurt aan op vrijgevigheid, mededogen en begrip. Zilver helpt ons om mentaal meer flexibel te zijn en laat je minder vatbaar zijn voor invloeden van buitenaf, zeker als dat komt door gevoelens van hulpeloosheid of gebrek aan zelfvertrouwen. Dit edelmetaal stimuleert de verbeeldingszin en creativiteit en zal proberen om je psychisch in balans te brengen.

In spiritueel opzicht zal Zilver je stimuleren om je eventueel verborgen vermogens te communiceren met andere werelden op te pakken. Het versterkt je intuïtie en helpt je naar binnen te keren om de vragen en antwoorden van de ziel te leren kennen. Waar goud een typisch mannelijke energie (zon) heeft, is Zilver de vrouwelijke (maan) kant, en zal zij proberen je met zachtheid en creativiteit te leiden.

Klik hier voor allergie-informatie