Nieuwsbrief

Verloren waskralen

Verloren waskralen

Verloren waskralen

Verloren waskralen
De techniek voor het maken van verloren waskralen (ook wel ‘lost wax’ – Engels, of ‘cire-perdu’ – Frans genoemd) is een zeer oude techniek die in Afrika en India veel werd gebruikt voor het maken van kralen en beeldjes.

Ook nu nog wordt de techniek door kunstenaars en vaklieden toegepast.
Bronzen, koperen en gouden Afrikaanse kralen komen vooral uit het westelijk deel van Afrika, zoals de Ivoorkust en Ghana. Het procédé is een zeer tijdrovend werkje, maar zorgt ervoor dat elke kraal uniek in zijn soort is.

De methode werkt als volgt. Een basismodel van fijne klei wordt geboetseerd en te drogen gezet. Daarna wordt het basismodel gedecoreerd met fijne zachte was. Om wat reliëf en versieringen op de kraal te kunnen aanbrengen, worden fijne spuitjes en stokjes gebruikt. Opnieuw wordt het (gedecoreerde) model te drogen gezet. Daarna wordt over dit model een laagje zeer fijne en vloeibare klei aangestreken. Na droging wordt een dikkere, ruwere laag klei aangebracht. Op de meest gunstige plaats worden 1 of meerdere gaatjes gestoken. Het model wordt in een oventje verwarmd, waardoor de wax vloeibaar wordt en door de gaatjes wegloopt. Een holle mal van klei is het nieuwe model, waarna er vloeibaar brons, koper of een ander metaal in wordt gegoten. Na droging wordt de kraalmal dan voorzichtig kapot geslagen, waardoor de klei breekt en afbrokkelt. De kraal in zijn nieuwe (edel-) metaal wordt vervolgens schoongemaakt, afgewerkt en gepolijst.

Klik hier voor sieraden met Verloren waskralen uit de Collectie Puur Aarde