Nieuwsbrief

Amazoniet

Amazoniet - Kleurrijke Wereld Sieraden Amazoniet is een zeer kalmerende maar krachtige steen in een prachtig groen blauwe of wat blauwere kleur. De steen vertoont vaak wat (vaag) witte aders of langgerekte lijnen of vlekken en behoort tot de microklien veldspaten groep. De veldspaten is een mineralengroep waaruit 60% van onze aardlagen bestaat.

De meer groenere of intens gekleurde Amazoniet is afkomstig uit Rusland.

De Amazoniet wordt al gewaardeerd sinds het begin van onze samenlevingen. Amazoniet werd altijd gezien als echte gelukssteen en steen van moed, voorspoed en waarheid.

Vindplaatsen van Amazoniet zijn Rusland, India, Madagaskar, Namibië, en Brazilië.

Amazoniet heeft een sterk reinigende werking en beschermt tegen allerlei stralingen als de magnetron, computer en mobiele telefoon. Het maakt verbinding met het keel- en hartchakra en verdrijft in ruime zin alle negativiteit om je heen.

Op fysiek vlak uit de reinigende werking van de steen zich op de stofwisseling, richt zich op calcium tekorten, is goed voor keel, tanden, huid en haar. Het vermindert verkrampingen, helpt bij reuma en heelt langzaam trauma’s die vast zitten in het lichaam.

Amazoniet helpt in mentale zin je meer in balans te krijgen. Het filtert gedachten en geestelijk denkwerk en brengt alles tot het meer intuïtieve. Het brengt het mannelijke en vrouwelijke dichter bij elkaar. Het verdrijft angsten, zware emoties en helpt vrijuit te denken en zich te uiten. Amazoniet staat voor openheid, vrijheid, en creatieve expressie, als ook staat het voor vruchtbaarheid en een nieuw begin.

Deze steen helpt om blokkades rondom het hart- en keelchakra op te heffen. Het geeft zelfliefde en liefde voor naasten en nodigt je uit om je hart open te stellen voor anderen en waarbij je je op een doeltreffende en liefdevolle manier mag uiten en zijn wie je bent. Tegelijkertijd ben jij de uitnodigende voor anderen om ook hun hart naar jou open te stellen.

Een weldadige en geweldige steen op spiritueel vlak, die helpt te leven en beleven vanuit en binnen de Universele liefde

Oude tijden
Reeds in de samenlevingen van het oude Mesopotamië werd de steen zeer gewaardeerd en gebruikt in juwelen. De steen is vrij zacht en daardoor makkelijker te bewerken. Natufische cultuur - hangers en amulet - Kleurrijke Wereld Sieraden Er zijn mooie hangers, amuletten, grotere kralen en rolzegels teruggevonden uit deze periode. Voor de eerder rondtrekkende nomaden die zich later gingen vestigen als agrariër (Neolithische Revolutie) was de groene kleur van Amazoniet en Serpentijn een symbool voor vruchtbaarheid, een goede oogst en voorspoed voor de agrariër zelf.
De moderne bewerkingen zoals wij die tegenwoordig kennen waren uiteraard in die tijd nog niet aan de orde. Stenen werden geslepen en gepolijst door ze te bewerken en schuren met andere (hardere) stenen, of simpelweg te schuren op rots en grond. Vaak moest men zich houden aan het formaat en de vorm van de steen zelf, of ze werden ‘gespleten’ door er met andere stenen hard op te beitelen. De kralengaten werden in eerste instantie gemaakt door een hardere Chalcedoon steen te gebruiken als simpele boor, waarmee aan beide kanten een ingang werd gemaakt. Later werden simpele boortjes van brons en andere metalen e.d. gebruikt. Dat is de reden waarom veel Neolithische stenen ook een tabs toelopende kralengat hebben, van binnen wat nauwer en naar buiten toe wat groter en vaak ook niet helemaal door het midden.

Ook in het oude Egypte was de Amazoniet of de groene Serpentijn zeer geliefd. Carneool (Kornalijn), Amethist, Granaat, Lapis lazuli, Groene veldspaat (of Amazoniet of Serpentijn), Jasper en Turkoois waren de meest favoriete stenen voor de toenmalige juwelenmakers in Egypte. Ook daar stond de groene kleur voor vruchtbaarheid van de aarde en symboliseerde nieuw leven. De kleur van de rode en oranje Carneool (Kornalijn) stond voor bloed en dus voor leven, terwijl de blauwe Lapis lazuli, bekend stond als  ‘hemelse’ steen en zich verbond met het heelal. Amazoniet werd in Egypte als juweel gebruikt maar is ook teruggevonden op gegraveerde teksttabletten, waarop onder andere delen of hoofdstukken van het zogenaamde Dodenboek, die later ook op grote Papyrusrollen zijn teruggevonden.

In landen als het huidige Marokko, Mauritanië en Mali is Amazoniet lang gedragen als vervanger van Turkoois, omdat Turkoois niet als eigen grondstof beschikbaar was. Schelp, koraal, amber of kopal en Amazoniet werden vaak samen in traditionele juwelen met zilver verwerkt. De Amazoniet die je tegenwoordig nog als handelskralen kan aankopen, is vaak afkomstig uit dit deel van Noordwest Afrika, waar ze nog vooral via Mali worden verhandeld. De stenen zijn zeer uitzonderlijk nog verkrijgbaar en voor behoorlijk hoge tot extreme prijzen. De beste stenen zijn die van een wat meer licht blauw en groene kleur met de specifieke bruinere en wittere lijnen en insluitsels. De stenen die weinig insluitsels en tekening hebben, worden juist beschouwd als ‘mogelijk jonger’, omdat dit al op meer bewerking (polijsten) kan duiden. Er is ook een meer donkere kleur ‘Amazoniet’ op de markt, vaak in een meer langwerpig tabs toelopende kraal of buiskraal. Deze versie wordt vaak en eigenlijk ten onrechte Amazoniet genoemd, maar is vaak Serpentijn, wat donker groen en groengrijs van kleur, veelal afkomstig uit Nigeria. Er bestaan ook Amazoniet strengen met verzamelde stenen van beide soorten.

Oude (edel-)stenen handelskralen zijn meer en meer geliefd onder de verzamelaars. (zie foto hiernaast). Vooral de Amazoniet en de oude Lapis Lazuli zijn zeer gewild en kostbaar. Bekendere Neolithische stenen zijn de rode of oranje Kornalijn (Carneool) en de wittere Agaten. Neolithische kwarts - Kleurrijke Wereld Sieraden - stenen uit de oertijdToch worden ook die steeds lastiger verkrijgbaar, vooral de heel grote of regelmatige exemplaren zoals op deze foto.

Modern versus oud
Op de foto helemaal bovenaan de pagina zie je Amazoniet van verschillende leeftijden. Helemaal links de stokoude Amazoniet die vaak Neolithisch of tot Vroeg-Middeleeuws is. Liefst in deze aqua groenblauwe kleur met enige zichtbare insluitsels en lijnen. In het midden amazoniet staafjes uit Afghanistan, ca. 50-80 jaar oud, al wat meer bewerkt, maar met een mooi ruw karakter. Ernaast de moderne varianten zoals wij die kennen. Wat meer lichtblauw, regelmatig van formaat en vorm en heel wat meer glans door flinke polijsting.

En dan tenslotte.., nog een klein addertje onder het gras voor wat betreft de moderne stenen. Helaas is het zo dat net als met Turkoois, Lapis Lazuli en Malachiet (en diverse andere stenen) ook mindere kwaliteiten en zelfs ‘fake’ kwaliteiten van Amazoniet voorhanden zijn. Het is jammer om steeds te moeten melden als het gaat over op zich mooie edelstenen, maar het is wel de tegenwoordige tijd van nu. Sommige kenners beweren dat (bijna) alle Chinese Amazoniet geen echte Amazoniet is. Dit zou geperste kristalkwarts zijn, vermengd met lijmen en flink kleurmiddel. De kleuren van de kralen zijn te egaal, te felblauw, of juist te effen groen (voor een look-a-like van de Russische variant). Een amazoniet moet liefst toch enige (wittere) lijnen of vlakken en kleurnuances in zich hebben. Daarnaast bestaan er ook stenen die teveel witte lijnen en aders hebben, of te veel van dezelfde lijnen. Ook dat kan duiden op ‘nabootsing’. Tenslotte is er ook nog een gekleurde of geverfde Jade variant die ook wel wordt aangeboden als ‘Amazoniet’. Moeilijk…, wil je het echt weten, vraag het goed uit bij je leverancier. Maakt het je niet echt uit, koop en vindt mooi wat past bij jouw gevoel.

* foto uit History of Beads – Louis Sherr Dubin – met dank
De Natufische cultuur bevond zich in de Levant (maanvormige sikkel rondom de Middellandse zee) in het huidige Libanon/Israel rondom 12.500-9.500 jaar voor Christus, voorafgaand aan de grote Neolithische Revolutie. De Natufische volkeren waren nog rondtrekkende nomaden. Op de foto zie je gebruiksvoorwerpen of amuletten uit deze periode in een groene steensoort (Amazoniet/Serpentijn).

Lees hier meer over:
het oude Mesopotamië
Neolithische kwarts en Neolithische revolutie (carneool, agaat)
– Lapis Lazuli
– Malachiet
– Turkoois

** bovenstaande foto’s met strengen oude handelskralen zijn niet los te koop. De materialen zullen worden verwerkt in toekomstige sieraden van Kleurrijke Wereld.

Meer lezen over handelskralen en/of juwelen uit oude tijden:
– History of Beads / Louis Sherr Dubin
– Masterpieces of Ancient Jewelry – Exquisite objects from the Cradle of Civilization / Judith Price
– Collectible Beads / Robert K. Liu
– African Beads – Jewels of a Continent / Evelyn Simak and Carl Dreibelbis
– 7000 Years of Jewelry – Hugh Tait – British Museum

 

Comments are closed.