Nieuwsbrief

Boheemse Vaseline kralen

Boheemse Vaseline kralen

Boheemse Vaseline kralen

Boheemse Vaseline kralen
Vaseline kralen hebben in het verleden een grote populariteit gekend en hebben tegelijkertijd veel ophef teweeg gebracht.

Deze bijzondere glaskralen vinden hun oorsprong in de Boheemse glaskralenindustrie waarbij de eerste exemplaren al ergens rond 1830-1850 werden gemaakt. Later werden ze vanwege hun populariteit ook in Engeland en Italië (Venetië) gemaakt.

Het typische voor een (oude) vaseline glaskraal is het ‘wasachtige’ uiterlijk van vaseline en de fluorescerende kleur onder een ultra violet licht, dat wordt veroorzaakt door een zeer gering percentage uranium dat tijdens het productieproces in de glaskraal wordt gedaan.
De oude glaskralen van voor 1900 zijn veelal in rondelle- en diskvorm model en soms ook wel in gefaceteerde vorm.

De Duitse scheikundige Martin Klaproth ontdekte als eerste uranium in 1789; later bewees echter de Franse natuurkundige Antoine Becquerel in 1896 dat Klaproth het metaal element niet uit uranium had weten te halen, en waarvan we nu weten dat dàt juist de fluorescerende kleur bepaalt. Ook Marie en Pierre Curie worden in de geschiedenis genoemd rondom de onderzoekingen van uranium en vooral het ontdekken van radium (overblijfsel uit uranium) in 1898. Marie Curie ontdekte dat uranium een zekere radioactiviteit bevat. Voor haar ontdekking van het element radium en polonium ontving zij de Nobelprijs.

Rondom de begin jaren van 1900 tot 1930 was alles wat gemaakt werd met radioactieve bestandsdelen een absolute trend. Geblazen vazen tot huishoudelijk goed als potten en pannen, decoratieve schalen, potjes en flesjes voor de cosmetica-industrie en vaseline kralen werden als helemaal hip gezien. Mede door de onderzoeken van Marie Curie werd in die tijd beweerd dat radioactiviteit heel heilzaam was voor de gezondheid. Tijdens de twee wereldoorlogen kwam er echter een verbod op het gebruik van uranium en werd het door alle belangrijke regeringen van de markt genomen, omdat het nodig was tijdens de oorlogen.

Na 1950 ontstond er weer een rage op het gebied van vaseline glaskralen, echter dit waren replica’s in allerhande nieuwe kleuren zoals bijvoorbeeld helder rood, paars en blauw. Deze laatste replica’s werden zonder uranium maar met meer moderne zuren en verfbestanddelen gemaakt om het fluorescerende effect na te bootsen.

We kunnen vaseline glaskralen met een gerust hart dragen!
Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit type kraal geen schade voor de gezondheid oplevert. Onder andere is uit zo’n onderzoek gebleken dat het percentage van slechts 0,5 tot maximaal 2% uranium zout dat de kralen bevat, vrijwel geheel onschadelijk is voor onze gezondheid. We kunnen een kralensnoer van vaselinekralen meer dan 40 jaar lang dragen om een zelfde straling van 1 röntgenfoto op te lopen. In de praktijk betekent het dat we dagelijks aan veel meer straling worden bloot gesteld, dan aan een enkel kralensnoer aan onze hals. Daarnaast kunnen we er zeker van zijn dat deze kralen niet meer op de markt zouden zijn, als ze schadelijk voor ons zouden zijn.

Vaseline glaskralen waren vooral in Afrikaanse landen erg gewild als handelskraal. De oude exemplaren van voor 1900 in de opaak zeegroene kleuren en de wat meer doorzichtige gele- en amberkleur zijn inmiddels echte verzamelaarsitems. De prijzen voor deze kralen liggen tot wel 3 maal zo hoog als de gewonere kleuren uit die tijd en tot wel 10 maal zo hoog als de latere versies van na 1950.

Klik hier voor sieraden met Boheemse Vaseline glaskralen: