Nieuwsbrief

Neolithische Kwarts Mali

Neolithische kwarts

Neolithische kwarts

Neolithische kwarts kralen

De Neolithische periode, ook wel het Neolithicum of jonge steentijd (Neo = jong, Lithos = steen) genoemd, is het begin van de prehistorische periode die rond 11.000 jaar voor Christus begon. Deze periode eindigt in de bronstijd, waarna de kopertijd begon (3.000 tot 800 jaar voor Christus).

Het Neolithicum werd gekenmerkt door grote technische en sociale veranderingen voor de mens. De samenleving van jagers en verzamelaars die tot dan toe een rondtrekkend bestaan hadden gekend, maakte plaats voor een samenleving van mensen die in nederzettingen gingen wonen en die aan landbouw en veeteelt deden. Het gebruik van werktuigen van gepolijste steen, potten bakken, de ontdekking van  metaalbewerking (koper), het wiel en het schrift waren de belangrijkste kenmerken en vooruitgang. De ontwikkeling van kunstzinnig vakmanschap en ruilhandel begon snel daarna belangrijk te worden. Na het potten bakken voor meer praktisch gebruik, ontdekte men het spinnen van wol, het weven en het maken van kralen en juwelen voor eigen bezit en ruilhandel.

Het Neolithische tijdperk begon het eerst rondom de oostelijke kant van de Middellandse zee, waar tegenwoordig het Nabije Oosten ligt (zuidelijk Turkije, Irak, Iran en Egypte). Al rond 8.000 jaar voor Christus waren hier de mensen bedreven in de landbouw en veeteelt en wist men complexe irrigatie systemen aan te leggen om meer voordeel te halen uit al wat geteeld en verbouwd werd. Er zijn oude koraalkralen uit de Middellandse Zee teruggevonden die dateren van ongeveer 6.000 jaar voor Christus.
Na het Nabije Oosten, ontsproot zich al snel de zogenaamde Neolithische Revolutie in de rest van wereld: in Turkije (Anatolië), China (in de bekkens van Blauwe Rivier en de Gele Rivier), westelijk India (Indusvallei), het huidige Peru en in het Andesgebergte, Midden-Amerika en Mexico. De evolutie vond het eerst in die gebieden plaats waar het klimaat en voedselbronnen het meest gunstig waren.

De Neolithische periode in Afrika begon waarschijnlijk iets later, hoewel soms ook wordt beweerd dat in Centraal Afrika de Neolithische Revolutie ongeveer gelijktijdig plaats had met de hiervoor genoemde gebieden. Er zijn historische aanwijzingen dat er al ruilhandel bestond tussen India, Noordelijk Afrika en de Niger delta rond 3.000 jaar voor Christus. Handelsschepen vol met halfedelstenen en kralen bereikten in die tijd de kuststeden van Afrika, waar ze werden geruild voor goud, wierook en ivoor. De halfedelstenen werden vervolgens gedistribueerd door karavanen, die via de Sahara in horizontale richting trokken en die de goederen tenslotte uitwisselden op de markten in diverse West-Afrikaanse steden.

Mali heeft de grootste bron van historische kralen, inclusief de antieke agaat en kornalijn uit India. Eeuwenlang hadden deze twee landen sterke handelsbetrekkingen. Er zijn veel kralen en spingewichten teruggevonden bij opgravingen in India die dateren van 4.000 jaar voor Christus en die identiek zijn aan kralen die gevonden werden in Mali. Met name kwartskralen, waaronder Agaat, Kornalijn en Amazoniet zijn de meest voorkomende historische handelskralen die tegenwoordig worden gevonden bij opgravingen in de woestijn van Mali. Deze kralen zijn naar alle waarschijnlijkheid alle afkomstig van de handel met India en omgeving, waar de stenen werden gemaakt tot kraal (in Cambay) en door Arabische handelaren werden verscheept naar Afrika. Vaak hebben de kralen door de handel en zeker door het woestijnzand, van waaronder zij na eeuwen tevoorschijn kwamen, een prachtig verweerd en verzand uiterlijk gekregen.

Neolithische kwarts - Agaten - Kleurrijke Wereld SieradenOnder de noemer “Neolithische kwarts” wordt dit type steen binnen het handelskralencircuit nog verkocht en verhandeld en ze zijn ook zeer gewild. Ieder jaar blijken ze weer meer waard en ze zijn steeds lastiger verkrijgbaar. Helaas bestaan er ook “namaak” oude kwarts stenen, imitaties die vaak worden gemaakt (of in het vroege verleden) van glas of synthetische plastics.
Neolithische kwarts kan in ouderdom verschillen, van echt Neolithisch tot (vroeg) Middeleeuws. De onregelmatige vorm van de kralen zelf en de  vorm van de kralengaten kunnen een indicatie zijn voor de ouderdom; let wel: dit blijft ‘gissen’ en een slag om de arm zal je met dit type kralen altijd moeten houden. Vaak zullen de kralen met een ruwer en tabs-toelopend gat naar binnen ook wat ouder zijn. Het is dan vaak lastig de draad/draden goed door je kralen heen te rijgen.

Kwarts is een verzamelnaam voor een grote mineraalgroep waaronder veel bekende (half-)edelstenen worden gerekend. De wat wittere of crèmekleurige kwarts neigt naar de voor ons bekende agaatsoorten; de wat meer rode of oranje kwarts zal veelal kornalijn (carneool) zijn. De meer (half-) heldere variant gaat dan weer richting de bergkristal zoals wij die kennen. De wat minder voorkomende gele stenen kunnen duiden op citrien of maansteen, de soms wat roze kan een variant of troebele rosekwarts of morganiet zijn, de wat meer violet of purper kleur lijkt dan weer op een amethist.
Het leuke aan deze stokoude stenen is: zeker weten zal je het nooit, tenzij je ze laat testen. Het kunnen waarderen om zijn ouderdom, puurheid, kleur en ruwere vormen geeft iedere steen op zichzelf een bepaalde eigenheid. Het is de schoonheid die jij er zelf in ziet en bij voelt en die iedere steen tot een klein juweeltje maakt.

Klik hier voor sieraden met Neolithische kwarts: