Nieuwsbrief

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli
Lapis Lazuli - 2000 jaar oud en modern - Kleurrijke Wereld SieradenLapis Lazuli is een van de oudst bekende (half-)edelstenen. Het betekent letterlijk “lazuursteen” of “blauwe steen” (lapis/Latijn = steen; lazuli/Arabisch = blauw).

Daarnaast heeft de naam ook een relatie met het intens blauwe kleurpigment dat eeuwenlang in de schilderkunst werd gebruikt. Een aantal edelstenen, zoals Lapis Lazuli en Malachiet werd vermalen tot fijn poeder om die vervolgens te mengen met diverse bindmiddelen tot verfpigment. Uiteraard een heel kostbaar goedje, temeer omdat ook de witte calciet deeltjes uit de steen/substantie moesten worden gezeefd. Tegenwoordig gebruikt men vaker synthetische pigmenten, hoewel voor bijzondere stukken of restauratiewerken nog steeds wel deze natuurlijke pigmenten worden gebruikt.
Poeder van Lapis Lazuli en Malachiet vermengd met vetten en oliën werd overigens ook gebruikt als oogschaduw door de Grieken en Romeinen, overgenomen en in navolging van de Egyptische vooraanstaande dames of Farao’s.

Al in de oudste beschavingen zoals die van Mesopotamië en het oude Egypte was Lapis Lazuli dus een kostbare en gewilde edelsteen. Marco Polo vond op zijn reizen oude mijnen terug in Afghanistan en Siberië die vermoedelijk al in 4000 tot 5000 jaar voor Christus in gebruik waren.

De mooie edelsteen was enkel voorbehouden aan de bijna heiligen: de hoogste priesters, koningen en farao’s mochten en konden zich juwelen van deze kostbare steen veroorloven. Bij opgravingen in beide gebieden zijn naast de meest mooie juwelen en hoofdtooien ook gigantische pleisterwerken op muren en tegels aangetroffen met heel veel goud, Lapis Lazuli en ook Turkoois. Paleizen, tempels en later de moskeeën in het hele Midden-Oosten werden vaak voorzien van Lapis Lazuli mozaïeken op muren, koepelplafonds en rondom ramen en deuren.
Rolzegel van Lapis LazuliOok de oude typische rolzegels (seals) uit het Midden-Oosten (Mesopotamië en Levant), gebruikt als een soort handtekening of officieel document (stempel) op klei – later ook met symbolische tekens en -verhalen, werden ook van edelsteen gemaakt zoals Lapis Lazuli. In nog eerdere tijden werden deze zegels gemaakt van schelp en zeepsteen.

De oude volkoren kenden de Lapis Lazuli magische krachten toe en zou in rechtstreeks verband staan met de (natuur-)godheden uit het universum, de zon, de maan en de ster Sirius. Met een beetje verbeeldingskracht zie je in Lapis Lazuli dan ook een mooie diepblauwe nachtelijke hemel met de schittering van zilver- en goudgele sterren. In Egypte werd deze natuursteen net als Turkoois gerelateerd aan de Godin Hathor, moeder der moeders.

De beste Lapis Lazuli kwam (en komt) uit Afghanistan. Andere vindplaatsen zijn tegenwoordig Chili, Italië en US. Uiteraard kon men in de oude tijden edelstenen nog niet zo bewerken zoals dat tegenwoordig gebeurt. Op de foto’s zie je stokoude Lapis Lazuli uit Afghanistan van ca. 2000 jaar oud samen met de moderne varianten. De oude natuurstenen hebben een wat ruwer en puur karakter, de nieuwe zijn vol glans en kleur. Ieder type heeft zijn charme.
De oude Lapis kralen waren vaak in een heel dunne tube- of kokervorm in weelderige juwelen met meerdere rijen verwerkt; de ronde en de bicone/tabs toelopende facetkraalvorm was wat minder voorkomend.
Moderne bewerkingen zoals (machinaal) slijpen, flink polijsten en ‘verharden’ van de steen zorgen voor perfecte vorm en formaat, meer glans, diepte van kleur en stevigheid van de steen. De beste kwaliteiten zijn die van een heel intens donkerblauwe kleur met hier en daar insluitsels van Pyriet (gouden schittering) en enig Calciet (witte marmeren strepen). Met onze moderne eisen zien we het liefst zo weinig mogelijk Calciet in de steen, hoewel die niet helemaal eruit mag zijn, omdat dat op imitaties of geperste stenen kan duiden.

Lapis Lazuli is in onze tijd nog steeds een zeer geliefde en duurdere edelsteen. Het resoneert met het keelchakra en het derde oog en wil dat wij onze eigen verantwoordelijkheid nemen. Innerlijke waarheid, zelfexpressie en authenticiteit, eerlijkheid en mededogen zijn eigenschappen die Lapis Lazuli je graag bijbrengt. Lapis Lazuli kan helpen om de onbalans op fysiek, emotioneel, geestelijk en spiritueel vlak weer op te heffen.

Op het lichamelijk vlak verlicht het pijn van migraine en depressie. Het is verder goed voor keel, schildklier, hart en strottenhoofd. Het is een goede reiniger voor de organen en immuunsysteem.

Lapis Lazuli is een prachtige steen die je helpt je opdracht weer terug te vinden. Zuiver en vol vertrouwen wil zij samen met jou je innerlijke weg (weer) gaan.

Klik hier voor sieraden met Lapis Lazuli:

Lapis Lazulli en Aquamarijn
Armband met oude edelstenen

Lees hier meer over:
– de geschiedenis van het oude Mesopotamie, Egypte en Indusvallei
materialen uit het Oude Midden-Oosten
die Kleurrijke Wereld aankocht

Meer lezen over juwelen uit oude tijden:
– History of Beads / Louis Sherr Dubin – waaruit ook eveneens fotoprint van rolzegel – met hartelijke dank
– Masterpieces of Ancient Jewelry – Exquisite objects from the Cradle of Civilization / Judith Price