Nieuwsbrief

Fossiel- en Arcaschelp

Fossiel Schelp Mali

 

Fossiel- en arcaschelp
De fossiele schelp met langwerpige en afgeronde vormen wordt gevonden in de Sahara in Mali en dateert uit het Tertiaire tijdperk, toen er nog meren, rivieren en zeeën waren waar nu woestijn is.

Het Tertiair volgt op het Krijt en wordt opgevolgd door het Kwartair. Het Tertiair duurde van ca. 65 miljoen jaar geleden tot ca 2500 miljoen jaar geleden. Kenmerkend voor die periode was dat de dinosauriërs en de ammonieten uitstierven. De zoogdieren werden tijdens het Tertiair de dominante groep gewervelde landdieren. Ook de vogels maakten een bloeiperiode door. Aan het einde van het Tertiair ontwikkelden zich uit primitievere primaten de hominiden. Tegen het einde van het Tertiair begonnen de koudere periodes, die het begin van de ijstijden inluidden.

Wanneer deze schelpen worden gevonden in deze “grote zee van zand”, worden ze op maat gemaakt en gepolijst. De formaten kunnen variëren van ca. 3×1,5 cm tot wel 7-8 x 2,5-3 cm. Deze schelpen hebben een mooie room witte kleur tot beige kleur en de lijnen van schelp zijn hier en daar nog zichtbaar.

Deze fossiel schelpen uit de woestijn van Mali lijken sterk op de zogenaamde Arca schelpen uit met name Nigeria en Ivoorkust, hoewel die volgens de kennisboeken niet dezelfde zijn. Deze laatste schelpen zijn veelal wat rechthoekiger en wat ruwer van vorm en structuur. Vanwege hun vorm worden ze in de handel ook wel “Nijlpaardtanden” genoemd.

De fossiel schelpen uit de woestijn van Mali zijn wat zachter en ronder van vorm en vaak langwerpig, waarbij ook het oppervlak superglad en zacht aanvoelt, door de erosie van de woestijn en de vroegere zeeën. Het is volgens de boeken echter wel zeer waarschijnlijk dat het hier gaat om dezelfde Arca schelp soort.

Beide schelpen waren en zijn nog steeds op handelskralengebied erg in trek. In het begin van 1900 werden ze door de Tjechische glasmakers nagemaakt in heel realistische glaskopieën.

Bekijk hier een bericht over andere bijzondere schelpsoorten op handelskralengebied

Klik hier voor sieraden met Fossiel schelp: