Sieraden Winkel

  Exposities en Beurzen

  Goede Doel

  Zoeken in Winkel

  Facebook

  Nieuwe Materialen (3)

  Nieuwe (historische) materialen (3)
  Kleurrijke Wereld heeft weer een aantal bijzondere materialen aangekocht.

  Op de eerste foto zie je diverse soorten schelpen. Schelp is een prachtig natuurlijk materiaal om mee te werken en geeft een bepaalde zachtheid en natuurlijkheid aan de ontwerpen door de vaak organische vormen. De oudste schelpen kralen die zijn teruggevonden dateren van ca. 82.000 jaar geleden (!)…, reeds toen al werd schelp volgens archeologen als decoratief materiaal gebruikt.

  Diverse handelskralen - schelpen - Kleurrijke Wereld Sieraden

  Diverse handelskralen – schelpen

  In veel culturen vertegenwoordigen schelpen de vrouwelijkheid en vruchtbaarheid. Verder staat het voor nieuw leven, nieuw begin, creativiteit en de cyclus van het leven. Ook in Afrika en op handelskralengebied nemen schelpen een belangrijke plaats in. De kleur wit is daarnaast in Afrika de kleur van de onschuld, van het begin, en van de hemel, daar waar de kinderen vandaan komen.

  De bekendste schelpjes zijn de ‘Cowrie’ schelpjes; ovaal van vorm, bolle bovenkant en op de achterkant een geribbeld ‘mondje’. Vaak wit met een wat gelige streep of wit met bruinachtige kleur. Deze schelpen zijn in Afrika en ver daar buiten honderden jaren lang gebruikt als betaalmiddel en vooral tijdens de eeuwen van de slavernij. Ook vanwege hun vorm stonden ze voor ‘vrouwelijkheid’.

  Vaak zie je schelpkralen niet meer in hun oorspronkelijke vorm maar zijn ze afgevlakt. Conusschelpen werden vaak aan 1 zijde afgevlakt zodat de binnenkant of spiraal zichtbaar werd. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Haarschelpen op de foto. Hier zie je ze in een klein formaat, van ca. 9mm tot 15mm en prachtig bewerkt en gedecoreerd. Deze kleinere haarschelpjes zijn wat gangbaarder en redelijk verkrijgbaar. In Mauritanië en Marokko worden deze schelpjes in het haar gevlochten en door vrouwen gedragen. Ook zie je terug in authentieke juwelen waarbij echt mensenhaar is gebruikt en vervlochten met deze schelpjes. De 2 grotere haarschelpen links op de foto zijn afkomstig uit Marokko. Ze zijn oud, uitzonderlijk groot van formaat (ca. 35 en 30 mm) en behoorlijk uniek te noemen. Deze 2 schelpen kunnen prima als decoratieve hanger in een van de juwelen van Kleurrijke Wereld in de toekomst worden gebruikt. Conusschelpen tref je even vaak ook onbewerkt, dus zonder decoratief randje en inkepingen. In dat geval zijn ze vaak geregen en worden ze enkel gebruikt als halssieraad.

  Zebra schelp - Kleurrijke Wereld Sieraden

  Zebra schelp – Marokko

  De open en platte spiraal ringen die je op de eerste foto aan de rechter kant ziet zijn geldschelpen van het Papoea volk uit Nieuw Guinea. Kleurrijke Wereld maakte er onlangs een eerste sieraad mee. Ze zijn heel erg gewild en niet makkelijk meer te krijgen. Ze werden als betaalmiddel gebruikt, en vaak ook als geldriem (betaalmiddel). Daarnaast dienden ze als bruidsschat. Een vergelijkbare schelp (moeilijk te onderscheiden) is te vinden in landen in Westelijk Afrika, waar deze zelfde platte spiraal schelp ook werd gebruikt als betaalmiddel, maar zijn net wat minder waardevol dan die uit Oceanië. Twee andere bekende soorten schelp zijn de Arca schelp en Fossielschelp, (hier niet op de foto) en de kleinere Zebra schelpjes waarmee Kleurrijke Wereld ook eerder sieraden maakte.

  Op de onderste foto zie je een prachtige streng Cornaline d’Aleppo glaskralen. Deze Venetiaanse klassieker is echt een ‘must-have’ onder de verzamelaars en (etnische) juwelen makers. Ze zijn steeds lastiger verkrijgbaar en zijn inmiddels echt ‘geld waard’.

  Cornaline d'Aleppo glaskralen - Kleurrijke Wereld Sieraden

  Cornaline d’Aleppo – Venetiaanse glaskralen

  Ook met deze kralensoort werd al eerder een sieraad gemaakt. De langere streng kralen op de foto is van een heel mooie kwaliteit: de kralen hebben weinig geleden en hebben een prachtig dieprode kleur met een gloed van binnen uit, het typische kenmerk van een Cornaline d’Aleppo. Deze glaskralen met gele kern werden voor het eerst rond ca. 1830 gemaakt en voor maar heel korte tijd geproduceerd. De exemplaren op de foto zijn behoorlijk in formaat, variërend van ca. 15mm tot 22mm. Er kunnen 2, hooguit 3 sieraden met deze langere streng worden gemaakt, waarbij de ontwerpen vermoedelijk heel rustig en klassiek zullen worden gehouden. Juist om de klasse en waarde van deze kralen te kunnen uitdrukken.

  Overigens, en dat is een bericht dat Kleurrijke Wereld de laatste tijd steeds vaker terug hoort van haar handelspartners: de betere handelskralen worden unieker en unieker. “De voorraden raken op”, en de kralen worden hierdoor steeds meer waard. Een sieraad gemaakt met handelskralen is, niet enkel door hun geldwaarde, een stuk rijkdom aan je hals door het stukje geschiedenis en cultuur dat je met je meedraagt.

  Ben je geïnteresseerd in een van de getoonde kralen of materialen voor een op-maat sieraad of wil je gewoon meer weten, geef even een berichtje. De materialen zijn niet los te koop.

  Lees hier meer over:
  – Cornaline d’Aleppo

   

  Comments are closed.