Nieuwsbrief

Parels en Koraal

Parels en koraal

Algemeen
Al zo’n zes eeuwen lang wordt de parel gezien als een symbool voor luxe, rijkdom en macht. Alleen de allerrijksten en machtigen konden parels betalen. Nog voor het tijdperk van de gekweekte parel, waagden de zogenaamde parelduikers hun leven om natuurlijke parels op te duiken. Zij moesten hiervoor lang onder de zeespiegel blijven en de oesters een voor een openen, in de hoop een parel aan te treffen. Bekende regio’s waar men vroeger van het parelduiken leefde, waren het Midden Oosten (Bahrein, Emiraten, Oman – Perzische golf), Zuid-India en Sri Lanka, de Japanse zeeën en in de Stille Oceaan (Pareleilanden).

Een parel wordt gevormd wanneer een indringer (lees visje, beestje, wormpje) in de schelp binnendringt. De oesterschelp zal zich verzetten en de indringer tegen de schelpwand willen duwen en inkapselen. Dit gebeurt dan door laagjes parelmoer af te zetten rondom de indringer.
Een natuurlijk gevormde parel is zeldzaam en tegenwoordig zeer kostbaar: prijzen voor een collier beginnen op ca. een paar duizend euro voor de hele kleine exemplaren (2-3mm). Voor de heel bijzondere exemplaren moet je rekenen op bedragen met 4 of zelfs 5 nullen, tot aan aanzienlijke miljoenen (!!) voor de zeer bijzondere exemplaren, die enkel verkrijgbaar zijn op speciale veilingen. Ook voor oude of antieke parelsnoeren geldt: vaak enkel nog verkrijgbaar bij gespecialiseerde juweliers of specifieke antiek-veilingen.
De echte natuurlijke parel kent veelal een diameter van ca. 2 tot 7 mm.

Tegenwoordig worden de parels dus (om kostentechnische redenen) grotendeels gekweekt. De parelteelt is door de Japanner Kokichi Mikimoto ontwikkeld en in 1896 gepatenteerd. We onderscheiden de zoetwaterparel en de zoutwaterparel.
De zoetwaterparel groeit veelal in een mosselschelp of soms in een slakkenschelp, de zoutwaterparel veelal in een oesterschelp. De methode die gebruikt wordt bij gecultiveerde parels, verschilt bij zoet- en zoutwaterparels. Bij zoetwaterparels wordt in de schelp een stukje donormantel in de schelp aangebracht. Deze donormantel maakt vervolgens zoveel parelmoer aan, dat na twee winters en drie zomers een mooie parel is ontstaan. Per schelp kunnen meerdere stukjes donormantel worden aangebracht, waardoor het kweken van zoetwaterparels tot meer productie (per schelp) leidt dan bij zoutwaterparels. Tot op heden zijn zoetwaterparels (meestal) kernloos.
Bij zoutwaterparels wordt een kern – ook van parelmoer – ingebracht in het voortplantingsorgaan van het diertje zelf, samen met een stukje van de mantel. Deze mantel zorgt ervoor dat om de kern een laag parelmoer wordt gevormd.

Binnen de zoutwaterparels onderscheiden we de Akoyaparel, de Tahitiparel en de Zuidzeeparel, waarvan de laatste over het algemeen de grootste en veelal meest kostbare variant is. De mooie Akoyaparel komt van oudsher nog steeds uit Japan, liefst ook nu nog inclusief certificaat van echtheid. Ook in China kweekt men tegenwoordig zoutwaterparels, vooral de Akoya, maar die zijn qua kwaliteit niet te vergelijken met de Japanse zoutwaterparel. China heeft langzaam aan maar op zeer grote schaal de parelteelt overgenomen van Japan. Zoetwaterparels worden eveneens grotendeels (meer dan 90%) gekweekt in China.

Kwaliteit
Wat betreft de kwaliteit van parels kan het volgende in zijn algemeenheid worden gezegd:
– hoe groter de parel, des te duurder;
– hoe ronder de vorm, des te beter;
– natuurlijke kleuren (roze/huidskleur/crème/wit) zijn over het algemeen waardevoller dan harde kleuren;
– de mate van glans (of luster) van de parel is eveneens bepalend; de betere glans komt als het ware van “binnen uit”, meerdere parelmoerlaagjes die in de parel werden gevormd geven vaak een betere luster
– de oppervlakte van de parel is het liefst helemaal glad dus zonder platte stukken waarop de parel in zijn schelp heeft gelegen of groeiringen;
– de dikte van de parelmoerlagen van enkele milimeters dik is waardevoller dan 1 tot 2 mm.
De kwaliteitsaanduiding van parels is als volgt: C, B, A, AA, AA+ en AAA, waarvan de AAA de meest perfecte en waardevolle parel is.
De standaardmaat voor de waardebepaling van een parel is ca. 7,5mm. Per millimeter meer gaat de waarde vaak dubbel omhoog.

Zoutwaterparels zijn over het algemeen heel wat duurder dan zoetwaterparels.
Binnen de categorie zoetwaterparels zijn er echter ook aanzienlijke verschillen in prijs, die veelal te maken hebben met formaat, kleur, luster, oppervlakte, etc, kortom de kwaliteitsindicatoren zoals hiervoor genoemd en die evenwel voor zoutwater- als zoetwaterparels gelden.

Moderne vormen en kleuren
Hoewel parels gedurende de laatste eeuw dus het liefst rond van vorm moesten zijn, zijn tegenwoordig andere vormen, zoals de rijstkorrel, potatoparel, barokparel, biwaparel en de keshiparel erg bekend. Met name de grotere Barokparel – liefst in grote druppelvorm – en de Keshiparel zijn gewilde en meer kostbare vormen.

Keshiparels
De originele keshi’s zijn pareltjes die per ongeluk ontstaan zijn tijdens het inbrengen van de kern in een Akoya oester. Het is een Japanse benaming, die staat voor: Poppy Seed. De keshi’s worden in de mantel van de oester gevonden. De Keshiparels bestaan uit puur parelmoer en bezitten geen kern.
Ook in andere schelpen kunnen per ongeluk keshiparels ontstaan. Het gebeurt ook dat de schelp de ingeplante kern uitstoot of doordat het weefsel beschadigt tijdens het inbrengen van een kern. In beide gevallen wordt parelmoer afgezet en ontstaat een grillige, in de vorm van ‘chips’ gevormde pareltjes. Meestal hebben dit soort parels een hoge glans (luster).
Door verbeterde technieken worden er nog maar weinig keshi’s gevormd. Er is daarom een grote vraag naar ‘keshi’s’ en ze zijn dan ook meestal niet goedkoop.

Fysieke en spirituele betekenis parels
De parel werkt positief bij lichamelijke kalktekorten. Het is een goede hulp bij het verwerken van verdriet en laat de tranen komen en stromen. De parel helpt het proces van het leven weer toe te laten, door de verstoringen op te heffen en het leven weer op gang te brengen.

Kunstparels
Naast de gekweekte parels zie je tegenwoordig steeds vaker kunststof en glasparels, in grote vormen en aparte kleuren. Het voordeel is dat deze parels een stuk goedkoper zijn, maar ze zijn uiteraard niet te vergelijken met de gekweekte parel, laat staan de echt natuurlijk gevormde parel.

Een speciale vorm van kunstparels zijn de zogenaamde “schelp-parels” of “Shell pearls”. Ze worden gemaakt van de schelp van de parel, (mindere kwaliteiten worden soms eerst verpulverd en wat verlijmd of met bindmiddel tot vaste substantie gemaakt of er wordt zelf een gewone schelp als basis gebruikt) en tot ronde vorm gesneden en geslepen vanuit een groot stuk schelp. Daarna worden ze voorzien van een glanzend (parelmoer-)laagje zoals ook de natuurlijke parel die heeft. Het is dus geen parel die zelf is ontstaan of gegroeid en het is ook geen gekweekte/gecultiveerde parel. Er zijn zeer mooie Shell Pearls die op het eerste oog niet van echt te onderscheiden zijn; ze kunnen zeer mooi zijn en meestal (te) perfect rond. De glans van een dergelijke “parel” is vaak (te) consistent en het formaat kan ook bijzonder groot zijn. Een shellpearl bestaat dus – uitgezonderd van de kleurlaag – uit natuurlijke materialen, maar mag géén echte parel worden genoemd.

Koraal en bloedkoraal
Koraal wordt in de vorm van calciet op de zeebodem gevonden. Eigenlijk zijn het skeletdiertjes die tot calciumcarbonaat verworden zijn. De natuurlijke kleuren van koraal zijn wit, roze, zwart, blauw en bloedrood. De bloedkoraal is dus van zichzelf helemaal rood.
Koraal wordt gevonden rondom de zeeën van Australië, Japan, de Canarische Eilanden en de Middellandse Zee. Let wel: dit zijn gebieden waar beperkt koraal gezocht mag worden en grote delen van onze koraalriffen blijven en zijn gewoon beschermd gebied.

Fysiek geeft koraal bescherming voor de zwangere vrouw en helpt het ongeboren kind bij de ontwikkeling. Koraal werkt verder goed op het hart, de bloedcirculatie en vermindert bloedarmoede en werkt tevens op de vrouwelijke geslachtsorganen.
Koraal geeft levensenergie en beschermt ons voor invloeden van buitenaf. Het is een warme en liefdevolle zee‘steen’ die staat voor levenskracht.