Nieuwsbrief

Cornaline d'Aleppo

Cornaline d'Aleppo

Cornaline d’Aleppo

Cornaline d’Aleppo
Cornaline d’Aleppo glaskralen komen oorspronkelijk uit Venetië. Beter bekend zijn de zogenaamde witte, gele of groen hart (white, yellow of green hearts) glaskralen.

De kralen met een groene binnen kern werden het eerst geproduceerd, zo rond 1600 en stopte rond 1830. De gele hart kralen werden geproduceerd van 1830 tot 1890 en werden daarna niet meer gemaakt.

Witte glaskralen werden vanaf ca. 1830 gemaakt en de productie hiervan ging veel langer door.

Het kenmerkende van Cornaline d’Aleppo glaskralen is de weerschijn van binnenuit alsof de kraal lijkt te gloeien en de donkerrode of oranje rode brik kleur, zoals die van een rode goudrenet appel. Er wordt ook wel beweerd dat men eerder echt goud gebruikte als binnenkern, maar dat werd een te dure aangelegenheid en daarom maakte men later binnenkernen van glas. Cornaline d’Aleppo’s kunnen zowel als ‘gewonde’ of als ‘getrokken glaskraal’ zijn gemaakt en hebben meestal een witte of gele binnenkern. De ‘gewonere’ white of yellow hearts zijn veel matter van tint en hebben niet de prachtige half doorzichtigheid van de Cornaline d’Aleppo; dit omdat de samenstelling van het glas toen al anders was als die van de Cornaline d’Aleppo. De term Cornaline d’Aleppo wordt meestal gebruikt voor de grotere formaten en kunnen rond, tabs toelopend of in tube vorm zijn.

‘Cornaline’ verwijst naar het Franse en Italiaanse woord Kornalijn en ‘Aleppo’ verwijst naar een stad in Syrië. Aleppo was destijds een belangrijke handelsstad voor het Midden Oosten die goede betrekkingen had met de landen rondom de Middellandse Zee. Het is waarschijnlijk dat in deze tijd veel Kornalijn edelstenen werden verhandeld en de Venetiaanse glasindustrie sprong hier op in door prachtige imitaties te maken in de vorm van Cornaline d’Aleppo.

De meer dan antieke Cornaline d’Aleppo glaskralen zijn altijd en tot op heden erg gewild als handelskraal.

Klik hier voor sieraden met Cornaline d’Aleppo: