Nieuwsbrief

Zink (onedel)

Zink (onedelmetaal)
Zink is een zilver-/grijsachtig metaal dat vaak gebruikt wordt in Brass/Messing, dat een legering is van Koper en Zink. Het is een redelijk goede geleider en het is verhoudingsgewijs vrij vluchtig: het kookpunt ligt bij slechts 907 graden Celcius.
Zink wordt daarnaast veel gebruikt in verzinkt staal en verchroomde toepassingen. Zink zorgt voor een beschermlaag van bijvoorbeeld staal. Toepassingen zijn bijvoorbeeld zinkplaten voor dakbedekkingen en regenpijpen.

Zink wordt gevonden in Canada, US, China, Rusland, Australie en Peru.

Zinklegeringen worden al eeuwenlang gebruikt. In Palestina en het vroegere Transsylvanië zijn objecten gevonden die tot 87% zink bevatten en dateren uit 1400 voor Christus. Rond het jaar 1000 was men in India al in staat zink te smelten en gedeeltelijk te zuiveren. Aan het einde van de 14e eeuw konden Hindoestanen zink onderscheiden van de toen al bekende andere metalen. In de Westerse Wereld wordt de ontdekking van zink veelal toegeschreven aan de Duitser Andreas Sigismund Marggraf in het jaar 1746. Hij gaf het metaal de huidige naam ‘zink’.

De reden dat men in Europa pas in de 18e eeuw zink leerde maken, terwijl messing (“geel koper”), een legering van koper en zink, al vele eeuwen bekend was, is gelegen in de moeilijkheid bij het bereiden van dit metaal. Zink wordt namelijk al bij betrekkelijk lage temperatuur (907 graden Celsius) gasvormig. In de ovens waarin zinkerts met koolstof verhit wordt, heeft het metaal dus de neiging om in gasvormige toestand met de uitlaatgassen te ontwijken. Als men evenwel een mengsel van kopererts en zinkerts gebruikte, werd de zinkdamp meteen in het vloeibare koper opgelost. Daarom bood het maken van messing geen probleem. In India en China had men al omstreeks 1100 ontdekt dat men het metaal kon winnen door een relatief koud voorwerp (bijv. een aardenwerken pot) in de gasvormig zink bevattende uitlaatgassen te steken. De zinkdamp slaat dan op dit voorwerp neer.

Tussen 1600 en 1750 werd zink (in betrekkelijk kleine hoeveelheden) uit India en China naar het op dit punt technologisch “achterlopende” Europa geëxporteerd.

Op fysiek vlak activeert Zink de werking van allerlei hormonen en enzymen. Het vergroot het effect voor het aanmaken van insuline en helpt bij diabetes, het ondersteunt het immuunsysteem en stimuleert de productie van groei- en sexuele hormonen. Het kan problemen met prostaat en ovulatie verminderen. Daarnaast regelt Zink de ontwikkeling van de hersenen en de belevingswereld. Het is belangrijk voor de werking van het netvlies alsmede voor smaak- en reukzin. Zink helpt bij het helen van wonden, botvorming en het verstevigen van de buitenste huidlaag, haren en nagels.

Op het psychologische vlak helpt Zink bij de ontwikkeling van intelligentie en het abstract denken. Het helpt bij uitputtingsverschijnselen, zwakte, gemoedsverlies, rusteloosheid, slaapstoornissen en in het bijzonder bij slaapstoornissen veroorzaakt door het malen in het hoofd. Zink belooft spontaniteit en gevoel voor intuitie.

Spiritueel zal Zink grote veranderingen in je leven willen bewerkstelligen. Het helpt om oude patronen los te laten en helpt je op zoek te gaan naar creatieve oplossingen om de omstandigheden in het leven aan te kunnen. Het stimuleert optimisme en intensiveert ons leven. Tenslotte brengt Zink ons een beter communicatievermogen met anderen.

Klik hier voor allergie-informatie