Nieuwsbrief

Larimar - Special

Larimar
Larimar Edelsteen - Kleurrijke Wereld SieradenLarimar, ook wel Atlantissteen of Dolfijnsteen genoemd, is een edelsteen in een adembenemende hemelsblauwe tot zee blauwe kleur.

De steen is redelijk nieuw en pas in 1974 herontdekt door Miguel Mendez, die de Larimar zo bijzonder vond dat hij die noemde naar zijn dochter Larissa. De naam Larimar staat voor Larissa (haar koosnaam was “Lari”) en Mar, “van zee”.

De steen is gevormd vanuit vulkanisch gesteente dat onder de zeespiegel is ontstaan. Omstreeks 1920 werd deze zelfde Larimar ook gevonden, maar werd toen Pectoliet genoemd, dat meestal wit of grijs is, omdat de steen, zeker in ruwe vorm, daar grote gelijkenissen mee vertoont.

Hoewel wij in de Westerse wereld de steen dus als redelijk nieuw beschouwen, was die eerder ook al bekend bij de Indianen, die Larimar droegen als talisman in een amulet. Er gaan ook mythes de ronde over het feit dat Larimar al bekend zou zijn onder de bevolking van Atlantis die de natuursteen al gebruikte vanwege de diverse helende eigenschappen.

Mijnen
Larimar doet je wellicht denken aan een prachtige azuurblauwe zee in de Caribbean en ernaar verlangen…, en dat is niet heel gek, want deze edelsteen is ook uit dat gebied afkomstig. De steen wordt op dit moment alleen in de Dominicaanse Republiek gevonden, op slechts 1 vierkante kilometer groot. Er wordt wel gezegd dat Larimar zeldzamer is dan diamant, en ook dat is geen gekke vergelijking. Diamant is weliswaar veel duurder; Larimar is veel zeldzamer en veel minder beschikbaar, hetgeen de steen toch behoorlijk kostbaar maakt ten opzichte van de gemiddelde edelsteen.

Het delven van Larimar gebeurt vrijwel geheel handmatig. Geen grote graafmachines, dynamiet e.d. komen hierbij aan te pas. Het mijngebied is klein en behoorlijk ontoegankelijk. Een kleine 5 maanden per jaar kan er niet worden gewerkt aan het delven van deze mooie natuursteen, omdat het Caribisch gebied onderhevig is aan tropische orkanen en soms hevige regenval, waarbij delen van de mijnen soms ook onder water komen te staan.

Larimar Edelsteen - Kleurrijke Wereld SieradenAanbod sieraden
Vaak zie je deze mooie edelsteen gezet in zilveren hangers of in mooie weelderige sieraden met meerdere gezette stenen.
In ronde en ovaal geslepen en gepolijste kraalvorm is de steen behoorlijk kostbaar; temeer omdat het lastig is de steen, die van zichzelf vrij zacht is, te slijpen tot kraal en er veel afval is van de toch al weinig beschikbare Larimar. Ook het boren van kralengaten is vrij lastig.

Over het algemeen zijn de sieraden met gezette stenen (behoorlijk) goedkoper dan colliers met mooie gepolijste ronde kralen eraan. De reden hiervoor is eenvoudig: het zetten van een plakkaat steen is nu eenmaal stukken goedkoper dan het slijpen en polijsten tot kraal. Een sieraad met gezette stenen kan prachtig en heel kostbaar zijn, zeker als het een mooie kleur/tekening en kwaliteit betreft. Helaas moet ook worden opgemerkt dat in het grote aanbod van Larimar juwelen met gezette stenen niet altijd de beste Larimar wordt gebruikt. Stenen kunnen behandeld zijn, zoals het extra kleuren of het verharden van de steen (of zelfs geperste en gekleurde steen). Soms bevat dit type sieraad slechts een dun plakje Larimar aan de zichtzijde, waarbij vervolgens het gedeelte in de zetting is gevuld met andere substanties, waarna de steen wordt geplakt of gezet.

Kwaliteiten
Ondanks dat het totale Larimar aanbod klein is, is er een divers aanbod van kwaliteit. Aanbieders geven maar al te gemakkelijk zelf een waarde aan hun stenen, waarmee een kwaliteitslabel van de betere A, AA of AAA kwaliteit niet alles meer zegt (overigens geldt dat tegenwoordig voor veel edelstenen). Juist omdat Larimar zo zeldzaam en dus populair is, is het lastig om de goede kwaliteiten te krijgen en door de bomen het bos te zien. In dat opzicht lijkt Larimar heel veel op Turkoois, dat eveneens vele kwaliteiten en diverse bewerkingsprocessen kent.

De echte Larimar mag overigens niet worden verward met Tibetaanse of Chinese Larimar. Deze variant wordt tegenwoordig veel aangeboden als “Larimar”. Het betreft hier geenszins de originele Larimar afkomstig uit de Dominicaanse Republiek, maar een meestal witte (edel)steen die wordt gekleurd en gemaakt tot “Larimar”. Deze variant is vaak wat donkerder tot bijna kobaltblauw en met behoorlijk wat gevlekte witte en grijze wolken erin.

Larimar - Walvis - Dolfijn armbandNaast de glans (mede bepaald door juist slijpen en goed polijsten) en de luster (diepte van de kleur naar binnen toe) speelt ook de kleur zelf en tekening van de steen een belangrijke rol ten aanzien van de kwaliteit. Hoewel een en ander natuurlijk ook afhangt van je persoonlijke voorkeur is er wel een aantal algemene kenmerken dat iets zegt over de kwaliteit van de steen.
Hoe blauwer (zachtblauw/groenblauw) de kleur en minder (grijze/zwarte/rode) insluitsels, des te waardevoller (kwalitatief) de steen is. Veel kenners geven de voorkeur aan stenen die ook de kenmerkende “marmer”-tekening in zich hebben van een blauw/zeegroene zeespiegel, en/of tenminste moet de kleur egaal zachtblauw zijn, waarbij een enkel klein puntje grijs kan en mag, maar liefst zo weinig mogelijk.
Larimar met grijze ondertoon, vaak wat donkerder blauw en veel witte wolkjes en insluitsels is van de meest gangbare en mindere kwaliteit.

Lichamelijke en Spirituele werkingen
Over Larimar is dus veel te zeggen en te vinden: de grote gelijkenis in uiterlijke zin met de blauwgroene zeespiegel en de zachtblauwe Caribische hemel maakt deze edelsteen voor veel mensen in ieder geval heel geliefd. De steen vertegenwoordigd dan ook in symbolische en spirituele zin het element water en lucht en wordt gezien als een echte Nieuwe Tijdssteen.

Op lichamelijk gebied helpt Larimar bij klachten van keel, borst, hals, hoofd en geheugen.
Larimar geeft je zachte energie als steun in je veranderingsprocessen (transformatie) en stimuleert je om ‘met de stroom mee te gaan’. Larimar bevat een energie van pure vrede, rust, geweldloosheid, veiligheid en koestering.
Het helpt om ontspanning aan te trekken en leert vooral vrouwen zich veilig te voelen in hun vrouwelijkheid. Het helpt ons om mensen, relaties en situaties die niet meer bij ons passen in vrede los te laten.

Larimar heeft in spiritueel opzicht een heel verfijnde afstemming met de nieuwe dimensies en wil het proces van vooruitgang van de aarde en mens benadrukken.

Larimar is een pracht van een edelsteen, vol van liefde en licht, die ons met zachtheid wil laten leren en laten zien.

Klik hier voor sieraden met Larimar:
Larimar met antiek Zilver Afghanistan (verkocht)
Larimar “Grand-Luxe” – Armband  Zie foto hieronder.

Lees hier verder over een bijzondere op-maat armband met Larimar, Bergkristal, Walvis en Dolfijn

Larimar Edelsteen  - prototype luxe armband - Kleurrijke Wereld Sieraden

Comments are closed.