Historische Materialen - Middeleeuwen (2)

Byzantijnse en Kruisvaarders kruisjes, Hollandse Glaskralen, Mammoet been kralen

Kleurrijke Wereld kocht recentelijk een aantal nieuwe en bijzondere materialen. De kruisjes zijn respectievelijk een kruisvaarderskruis of Byzantijnsche kruisjes en dateren zo rondom de (late) Middeleeuwen. Ze horen eigenlijk thuis in een eerder bericht met reisverslag van bijzondere oude materialen. (zie ook Historische Materialen nr 1)

Op dezelfde foto zie je een prachtige streng met grotere Hollandse glaskralen in een wit tot grijs witte kleur. Ze hebben een bepaalde verweerdheid doordat ze lang begraven zijn geweest. Ze komen uit een opgraving in Senegal en zijn zogenaamde gewonden glaskralen. Heel bijzonder, zeker omdat gewonden glaskralen niet typerend waren onder de Hollandse glaskralen. Het overgrote deel van Hollandse glaskralen dat nu nog in de handel is zijn zogenaamde getrokken glaskralen. Er is sowieso weinig bekend over de Hollandse glaskralenindustrie. Het is bekend dat in Middelburg en Amsterdam productiefabrieken waren, maar over de technieken die de Hollanders gebruikten is weinig onderzocht. Wel weten we dat al heel snel Venetiaanse en Tsjechische glaskraalmakers zich vestigden in Holland en het is waarschijnlijk dat hun technieken grote invloed hadden op de oorspronkelijke Hollandse glaskralen productie. De handel in Hollandse glaskralen kende een korte maar zeer bloeiende periode vanaf ca. 1550 tot 1750.  Door de kolonisatie en de bekende VOC (Verenigde Oost Indische Compagnie) en WIC (West Indische Compagnie) van wie de schepen alle werelddelen bezochten, werden de Hollandse, Duitse en Venetiaanse glaskralen door de Hollanders verhandeld en wijd verspreid.

Spinstenen van been Afghanistan

Spingewichten van been Afghanistan

Naast de Hollandse glaskralen zie je een paar mooie grote kralen van natuursteen uit Indonesië. Ze zijn afkomstig van een privéverzamelaar en behalve hun leeftijd van ca. 50-80 jaar oud, is er weinig over bekend. Niettemin zijn het heel mooie kralen, met een heel natuurlijke en pure uitstraling. (klik onderaan deze pagina door op een eerste sieraad met deze Indonesische kralen).
Een laatste bijzondere soort handelskralen is de natuurlijke bruine streng kralen van Mammoet been. Mammoet been wordt gevonden in Siberië of Noord-Afrika. De mammoet been kralen op de foto zijn afkomstig uit Marokko.

Unieke Spinstenen uit Afghanistan
Kleurrijke Wereld werkte al met diverse (oude, en niet de moderne) spingewichten of spinstenen uit Mali en Afghanistan. De meer bekendere zijn die van klei/aardewerk. De spinstenen die je op de tweede foto ziet zijn hele mooie exemplaren van been en zijn zeer exclusief te noemen. Een enkele steen is gemaakt van git of klei/aardewerk (de zwarte kleur). Sierlijke kervingen maken de kralen stuk voor stuk uniek en als kleine sieraadjes op zich. De gewichten zijn afkomstig uit diverse regio’s uit Afghanistan en dateren uit de 10de eeuw. Dit soort spinstenen is nog maar zelden verkrijgbaar en Kleurrijke Wereld is dan ook erg blij en trots met het feit dat deze streng op haar pad kwam. Slechts een enkele keer tref je deze strengen nog, vaak enkel nog bij goede Galleries, die de strengen soms ook wel aanbieden als “ivoor”. Sommige stenen kunnen dan ook wel van ivoor zijn gemaakt.

Ben je geïnteresseerd in een van de getoonde items voor een op-maat-sieraad of wil je meer weten over een bepaalde soort kraal? Laat het even weten. De materialen zullen in de toekomst verwerkt worden in diverse nieuwe sieraden. De items zijn niet los te koop.

Gerelateerde onderwerpen:
Klik hier voor meer informatie over de Byzantijnse Periode
Klik hier voor meer informatie over de Kruistochten
Klik hier voor meer informatie over gewonden en getrokken glaskralen (onder Millefiori en Chevron kralen)

Nieuwe sieraden met getoonde materialen:
Antieke Kornalijn met Kruisvaarders Kruis
Indonesische natuursteen met Zebraschelp
Klik hier voor een overzicht van de laatste nieuwe sieraden

Comments are closed.